Op zaterdag 14 en zondag 15 december 2024 trekt de Sterrenstoet opnieuw doorheen de binnenstad van Brugge. Voor de oorsprong van de Sterrenstoet moeten we terug naar de tussenoorlogse periode. Sinds het jaar 1932 trok er tijdens de kerstperiode een stoet doorheen de stad waarin het kerstverhaal werd uitgebeeld met taferelen als de geboorte van Jezus, de vlucht naar Egypte en de Drie Koningen. Vast onderdeel waren een aantal ‘bussenschudders’ die geld ophaalden voor de kansarmen uit de Brugse regio. Na de Tweede Wereldoorlog geraakte de traditie in onbruik en het is wachten tot 1974 om de Sterrenstoet opnieuw door de straten van Brugge te zien trekken.
Sinds 2002, het jaar dat Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was, zet het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge zijn schouders onder de organisatie om samen met regisseur Jan Bonne de stoet gaandeweg te vernieuwen. Al die jaren heeft de stoet het kerstverhaal op een eenvoudige en zelfs eigenzinnige manier uitgebeeld. Een grote groep vrijwilligers gekleed zoals in het begin van de 20ste eeuw, bijgestaan door een muziekkorps, een beiaardier, enkele koren en muzikanten, heel wat dieren, trekt op zaterdag- en zondagnamiddag door de drukste straten van het centrum.
Goed doel
De stoet wordt, zoals in het beginne, omringd door de ‘bussenschudders’ die al rammelend met hun blikken bussen de winkelende bezoekers proberen ervan te overtuigen wat kleingeld te doneren. Met de Sterrenstoet willen we de kooplustigen wijzen op de nood aan solidariteit tijdens de kerstdagen. De opbrengst gaat, zoals dit het geval is vanaf het prille begin, integraal naar een goed doel. Figuranten die mee opstappen worden niet betaald en leveren zo symbolisch hun bijdrage aan hetzelfde doel.
Het Goede Doel voor 2025 wordt eerstdaags bekend gemaakt.
Sinds 2022 mag de organisatie gebruik maken van de lokalen van het Technische Instituut Heilige Familie, bij de Bruggelingen beter bekend als ‘De Maricolen’.
Vertrek (14u30) en aankomst: Maricolen, Oude Zak 38, Brugge
Parcours: Raamstraat-Zakske-Ezelstraat-Sint-Jacobsstraat-Geldmuntstraat-Noordzandstraat-‘t Zand-Zuidzandstraat-Steenstraat-Markt-Wollestraat-Dijver-Gruuthusestraat-Guido Gezelleplein-Mariastraat-Simon Stevinsplein-Oude Burg-Wollestraat-Markt-Eiermarkt-Geldmuntstraat-Geerwijnstraat-Leeuwstraat-Rozendal-Groenestraat.